Description

No sound play in editor when using ALSA (Advanced Linux Sound Architecture), and log spam when launching a project

Steps to Reproduce

*This has not be reproduced internally. Steps provided by licensee*

  1. Open terminal and navigate to a location to download the engine
  2. Enter Command "git clone https://github.com/EpicGames/UnrealEngine -b release 4.18.0" into terminal
  3. Navigate into 4.18.0 folder
  4. Run Commands "./Setup.sh" - "./GenerateProjectFiles.sh" and "make"
  5. Create / open blank project from terminal

Result:
Terminal log returns with spam message (Callstack 1). Attempting to PIE gives log errors (Callstack 2)

Expected:
Editor starts without spam. Sound present / no errors on PIE

Callstack

(1) - Terminal spam on project launch

ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm.c:8251:(snd_pcm_recover) underrun occurred

(2) - log error on PIE

ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm_dmix.c:1041:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
 [2017.10.25-19.08.00:603][599]LogAudioMixerSDL: Error: ALSA: Couldn't open audio device: Device or resource busy

Have Comments or More Details?

There's no existing public thread on this issue, so head over toAnswerHub just mention UE-51823 in the post.

3
Login to Vote

Fixed
ComponentPlatform - Linux
Affects Versions4.18
Target Fix4.23.1
Fix Commit8498898
Main Commit8576372
Release Commit8498898
CreatedOct 31, 2017
ResolvedSep 9, 2019
UpdatedSep 24, 2019